Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki Aldony

Nie ma lepszego pomysłu na deser, niż smakowite naleśniki podane z czekoladą. Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować:mąki, mleka, jajek, czekolady. 
 

Składniki:

  • 1 tabliczki czekolady 
  • 125 g mąki pszennej
  • 15 g cukru 
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 30% 
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli.
    Wbić jajka i wlać mleko.
    Dodać jeszcze cukier i razem energicznie mieszać.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wlać jeszcze śmietankę kremówkę oraz dodać kilka kropel esencji waniliowej.
    Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego cista.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Z gotowego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
    W miedzy czasie połamać czekoladę na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do miseczki i rozpuścić  w kąpieli wodnej.
    Gotowe naleśniki złożyć i przed podaniem polać czekoladą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *