Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muszle faszerowane mięsem krabowym

Składniki:

  • 700 g mięsa krabowego
  • 700 g serka śmietankowego
  • ¾ szkl startego parmezanu
  • Łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • ¼ szkl posiekanych szalotek
  • pieprz
  • 1/3 szkl posiekanego estragonu
  • ½ łyżeczki suszonej papryki w płatkach
  • 250 g makaronu muszle
  • 2 pomidory
  • starty parmezan
  • Sos:
  • 4 szkl tłustej śmietany
  • 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanych szalotek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Do dużej miski włożyć mięsa kraba, serek śmietankowy, parmezan, czosnek oraz szalotki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku papryką, estragonem i pieprzem.
Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie do rondelka wlać śmietanę.
Dodać posiekany czosnek oraz szalotki.
Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż objętość sosu zgęstnieje o połowę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego.
Natomiast ugotowane muszle napełnić farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.
Zalać je resztą sosu i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
Przed podaniem posypać startym parmezanem i posiekanymi pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *