Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus truskawkowy Kornelii

Kolejny przepis na truskawki w roli głównej. Czyli pomysł na mus truskawkowy, aby go wykonać oprócz truskawek potrzebujesz: mleka, 
 

Składniki:

  • 50 dag truskawek 
  • 2 dag żelatyny
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2/3 szkl kremówki

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać mleko i zagotować po czym zestawić go z ognia do ostygnięcia. 
    Następnie do żółtek wsypać cukier.
    Ucierać na puszystą masę po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko.
    Razem ubijać po czym dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
    Natomiast truskawki dokładnie oczyścić, odrywając zielone szypułki.
    Dodać do nich sok z cytryny i razem zmiksować na gładką masę.
    Połączyć ją z jajeczną masą.
    Na koniec dodać jeszcze śmietanę ubitą na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. 
    Na dno pucharka wlać odrobinę soku malinowego.
    Wylać na niego truskawkowy mus.
    Wierzch również udekorować sokiem malinowym. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *