Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek ze śliwką

 

Składniki:

  • 3 szkl mąki
  • 1 kostka masła
  • ¾ szkl cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śliwek pokrojonych w paski
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem z solą i cukrem po czym dodać do niej masło i razem posiekać.
    Następnie wbić jajko i dodać pokrojone śliwki.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem po czym posmarować go roztrzepanym jajkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 10 minut.
    Udekorować według upodobań.

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *