Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z gęstą konfiturą

Składniki:

  • 35 dag masła
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 12 dag posiekanych migdałów
  • Łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 40 dag mąki
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • słoik gęstych konfitur

Sposób wykonania:
Do miękkiego masła dodać cukier puder i dokładnie utrzeć.
Wówczas dodać posiekane migdały, mąkę, skórkę z cytryny oraz 4 żółtka ugotowane na twardo przeciśnięte przez sito.
Na sam koniec dodać jeszcze jedno surowe żółtko oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, które podzielić na 3 części i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dwie części rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Natomiast z trzeciej części uformować małe wałeczki, z której uformować na dwóch pozostałych plackach kratę.
Całość posmarować jeszcze roztrzepanym żółtkiem i piec na złoto w średnio nagrzanym piekarnik.
Po upieczeniu i ostudzeniu przełożyć gęstą konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *