Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z pietruszkowym pesto Olgi

Pyszne, aromatyczne pesto plus makaron i mamy pyszne danie. Aby go wykonać potrzebujesz: natki pietruszki, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 400 g makaronu 
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 20 g parmezanu
  • skórka z ½ cytryny (sparzonej)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie obrany czosnek wrzucić do blendera.
    Dodać do niego opłukaną natkę pietruszki.
    Wrzucić starty parmezan  oraz ziarna słonecznika.
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.
    Ugotowany makaron odcedzić.
    Następnie wymieszać go z pesto.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *