Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z makiem na słodko

Składniki:

 

  • 1 opakowanie makaronu
  • ½  szklanki płynnego miodu
  • ½ szklanki mleka
  • 5-6 łyżek maku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki posiekanych włoskich orzechów

 

 

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić. W rondelku podgrzewać na małym ogniu stale mieszając mleko, miód, śmietankę i mak. Powinna powstać jednolita masa. Do tak przygotowanej masy dodać makaron  i rodzynki uprzednio namoczone w ciepłej wodzie i osączone, oraz posiekane orzechy. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i podawać zaraz po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *