Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z parówkami i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu kolanka
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • 25 dkg parówek
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z jedną łyżką masła. Śliwki namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie, osączyć i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę , zeszklić na pozostałym maśle, dodać śliwki i dusić trzy minuty. Parówki obrać z osłonek i pokroić w paseczki około 2-3 cm, wymieszać z cebulą i śliwkami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Makaron wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Podawać gorący zaraz po przyrządzeniu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *