Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z kostkami lodu

Składniki:

  • 50 ml wina mirin
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml dashi
  • 2 łyżki tuńczyka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 475 g makaronu somen
  • 12 kostek lodu
  • 1 łyżką posiekanej szalotki

Sposób wykonania:

  1. Mirin podgrzać po czym podpalić i zgasić, wówczas dodać dashi, sos sojowy i tuńczyk.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
    W miedzy czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    Po odcedzeniu przełożyć makaron do misek.
    Na każdej porcji ułożyć kostki lodu i polać je sosem.
    Przed podaniem posypać szalotką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *