Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z boczkiem i śmietaną

A teraz przepis dla miłośników makaronów. Makaron z boczkiem i śmietana to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: makaron, boczek, czosnek i szalotkę. 
 

Składniki:

  • ½ op makaronu 
  • 100 g boczku
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść parmezanu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie boczek pokroić na wąskie paseczki.
    Wrzucić je na rozgrzana patelnie.
    Gdy zacznie się rumienić dorzucić obraną drobno posiekaną szalotkę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Razem przesmażyć po czym wlać śmietanę wymieszaną ze startym parmezanem.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać jeszcze chwile na ogniu, aby ser mógł się rozpuścić.
    Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *