Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron i sos szpinakowy

 

Pyszne przepisykulinarne z kategorii: makarony. Dziś przepis na pyszny makaron i sos szpinakowy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ulubionego makaronu, świeżego szpinaku, śmietanki, czosnku i przypraw. 

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 300 g ulubionego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka 30% 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania

 

Sposób wykonania:

  1. Makaron najlepiej ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie szpinak opłukać pod bieżącą wodą.
    Natomiast obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Zeszklić go po czym dodać szpinak.
    Dusić do miękkości szpinaku.
    Wówczas zalać go śmietanką.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu.
    Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z sosem szpinakowym. 
    Przed podaniem można posypać startym parmezanem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *