Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron i sos pomidorowy Kornelii

I kolejny przepis na znakomity makaron. Tym razem z sosem pomidorowym. Aby przygotować ten przepis będziesz potrzebować: makaronu, pomidorów z puszki, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 150 g makaronu 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na optowaniu.
    W między czasie obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
    Lekko je zeszklić na rozgrzanej oliwie.
    Wówczas dodać pomidory.
    Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać jeszcze bazylię i oregano.
    Dodać ocet jabłkowy oraz cukier do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie zdjąć sos z ognia i całość dokładnie zblendować.
    Wówczas doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstały sos wymieszać z odcedzonym makaronem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *