Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody czekoladowe Natalii

Na dworze coraz cieplej, więc nie mogło zabraknąć przepisu na domowe lody czekoladowe. Przepis zawiera: mleko, śmietankę, żółtka noi oczywiście czekoladę. 
 

Składniki:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 300 ml mleka
  • 200 ml słodkiej śmietany 36%
  • 4 żółtek
  • 100 g cukru

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka przelać słodką śmietanę i mleko.
    Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
    W miedzy czasie do żółtek wsypać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Gotujące się mleko zestawić  z ognia i powoli przelać do jajecznej masy cały czas mieszając.
    Wówczas ponownie postawić na ogniu i nie przerywając mieszania odczekać, aż masa lekko zgęstnieje.
    Zdjąć garnek z ognia i na koniec wrzucić czekoladę połamana na małe kawałki.
    Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników.
    Tak przygotowaną masę przelać do pojemników, w których będą mrozić się lody.
    Wstawić do zamrażalnika i odczekać do całkowitego zamrożenia.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *