Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Legumina z ryżu z winogronami

Składniki:

  • 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli
  • kiść białych winogron
  • ¾ szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 białek
  • ½ szkl. cukru pudru
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. Do ostygniętego ryżu dodać żółtka, mleko, cukier puder i cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.
    Jedną część wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Ułożyć na nim winogrona i przykryć reszta masy ryżowej.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 25 minut.
    W między czasie białka ubić razem z cukrem pudrem na puszystą pianę.
    Po 20 minutach rozłoży ją na wierzchu zapiekanki i ponownie wstawić do piekarnika z temperaturą 100 stopni i piec aż piana się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *