Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pieczarkowym sosie Eweliny

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na dania z kurczaka. Tym razem przepis na kurczaka w pieczarkowym sosie. Lista zakupów: pierś z kurczaka, pieczarki, serek mascrpone i śmietana kremowa. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 450 ml bulionu warzywnego 
  • 125 ml dobrego białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wrzucić 1 łyżkę masła.
    Rozgrzać go na średnim ogniu po czym wsypać mąkę i całość energicznie wymieszać.
    Gdy składniki się połączą nie przerywając mieszania wlewać stopniowo bulion. 
    Trzymać chwilę na ogniu po czym wlać wino i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie dodać serek mascarpone, śmietankę oraz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do rondelka z resztą rozgrzanego masła.
    Smażyć 3 minuty po czym wrzucić obrane i pokrojone pieczarki. 
    Całość przesmażyć po czym dodać sos.
    Dokładnie wymieszać i jeśli o konieczne doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *