Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z kruszonką i powidłami jabłkowymi

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • kostka masła
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • powidła jabłkowe (tyle aby zakryły wierzch  ciasta)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy

    Sposób wykonania:

    1. Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, cukier oraz sól.
      Całość dokładnie wyrobić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
      Po tym czasie 3/5 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
      Następnie posypać go pokruszonymi biszkoptami i rozłożyć na nim mrożone maliny.
      Całość posypać cukrem pudrem raz resztą ciasta pokruszonego w palcach.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *