Kruche ciasto orzechowe
Kruche ciasto orzechowe4.65 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
- 1 szkl. posiekanych orzechów
- ½ szkl. cukru pudru
- ½ szkl. mąki
- szczypta soli
- 8 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder d o posypania
- tłuszcz do formy
- bułka tarta o forma
-
Żółtka razem z cukrem pudrem utrzeć dokładnie po czym dodać orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta kruche
- Opublikowano: poniedziałek, 04, kwiecień 2011 09:18
- Radek Kołaczyński
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy