Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w śmietanowym sosie z koperkiem

I kolejny przepis na pyszne danie z krewetek. Tym razem krewetki w śmietanowym sosie z koperkiem. Do wykonania przepisu potrzebujesz: krewetek, śmietany, koperku, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg krewetek
  • 200 ml śmietanki 18% 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze obrane, ale całe ząbki czosnku.
    Razem smażymy, aż krewetki ładnie się zarumienią.
    Gdy czosnek również się zarumieni, wyjąć go z patelni a do krewetek dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki.
    Wrzucić jeszcze posiekany koperek i trzymać na ogniu, aż sos się zagęści.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *