Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki smażone w cieście Łucji

Poszukujesz nowych przepisów na krewetki? Idealnie trafiłeś. Dziś przepis na krewetki smażone w cieście. Lista zakupów: krewetki, piwo, mąką i przyprawy. 
 

 

Składniki:

  • 300 g świeżych krewetek 
  • 140 g mąki pszennej 
  • 150 ml zimnego piwa
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chilli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki przelać piwo.
    Dodać do niego mąkę pszenną przesianą z solą i proszkiem do pieczenia,
    Dodać jeszcze pieprz i chilii do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Wówczas zanurzać w nim krewetki.
    Wrzucać je na patelnie z dużą ilością oleju.
    Smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *