Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z zielonego groszku z szynką

 

Składniki:

 

  • ½ kg zielonego groszku
  • 1 plaster szynki
  • włoszczyzna
  • 1 listek laurowy
  • ziele angielskie
  • kubeczek śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Włoszczyznę obrać i przełożyć do garnka.
Dodać ziele angielskie oraz listek laurowy.
Włożyć jeszcze groszek i plasterek szynki.
Zalać całość wrzątkiem i gotować około 15 minut.
Po tym czasie zestawić do ostygnięcia.
Wyjąć marchewkę oraz listek laurowy i ziele angielskie a pozostałość zmiksować na jednolity krem.
Ponownie zagotować , wlać śmietanę, wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem oraz gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *