Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem cytrynowy na wywarze

 

Składniki:

  •   5 szkl. wywaru z włoszczyzny
  •   2 cytryny
  •   2,5 łyżki mączki ryżowej
  •   1,5 łyżki masła
  •   ½ szkl. śmietanki
  •   1surowe jajko
  •   sól
  •   łyżka posiekanych listków melisy

Sposób wykonania:

  1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem po czym obrać ją ze skórki.
    Wówczas wrzucic ja na gotujący się wywar.
    Gotować około 5 minut po czym wywar przecedzić.
    Następnie masło utrzeć razem z mąką.
    Dodać do wywaru i nie przerywając mieszania gotować do zgęstnienia.
    Dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.
    Nadal nie przerywając mieszania podgrzewać na małym ogniu.
    Na koniec dodać druga cytrynę pokrojoną w kostkę i doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *