Krem cytrynowy na wywarze
Krem cytrynowy na wywarze 0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- 5 szkl. wywaru z włoszczyzny
- 2 cytryny
- 2,5 łyżki mączki ryżowej
- 1,5 łyżki masła
- ½ szkl. śmietanki
- 1surowe jajko
- sól
- łyżka posiekanych listków melisy
Sposób wykonania:
-
Cytrynę sparzyć wrzątkiem po czym obrać ją ze skórki.
Wówczas wrzucic ja na gotujący się wywar.
Gotować około 5 minut po czym wywar przecedzić.
Następnie masło utrzeć razem z mąką.
Dodać do wywaru i nie przerywając mieszania gotować do zgęstnienia.
Dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Nadal nie przerywając mieszania podgrzewać na małym ogniu.
Na koniec dodać druga cytrynę pokrojoną w kostkę i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Owoce egzotyczne
- Opublikowano: piątek, 03, styczeń 2014 08:49
- Sara Domagała