Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury z owoców dzikiej róży z waniliową nutką

Składniki:

    • 50 dkg owoców z dzikiej róży
    • 80 dkg cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • laska waniliowa lub cukier do smaku
    • 6 szklanek wody


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce umyć osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. W każdym owocu wyciąć otwór i używając wykałaczki usunąć ze środka nasiona. Bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.  Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać połowę cukru i owoce, gotować kilka minut aż te ostatnie staną się szkliste. Odstawić na dobę. Do wywaru dodać resztę cukru, sok z cytryny, wanilię. Całość powoli gotować mieszając aż konfitury nabiorą odpowiedniej konsystencji. Gorące konfitury przełożyć do sterylnych słoiczków, szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *