Składniki: 50 dkg owoców z dzikiej róży 80 dkg cukru 1 łyżka soku z cytryny laska waniliowa lub cukier do smaku 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. W każdym owocu wyciąć otwór i używając wykałaczki usunąć ze środka nasiona. Bardzo dokładnie wypłukać pod…
Tag: z dzikiej róży
Przetwory domowe
Syrop z dzikiej róży
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców z dzikiej róży 1 kg cukru 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Świeże owoce oczyścić z nasion, dokładnie wypłukać, zmielić w mikserze. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, dodać cukier, zmielone owoce, gotować powoli przez 30 minut. Przecedzić przez gęste sito, rozlać do sterylnych butelek, szczelnie zamknąć. Polecam.
Konfitury
Konfitura z dzikiej róży
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 1,5 kg cukru 3 szklanki wody, sok z jednej cytryny Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, twarde owoce dzikiej róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski. Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z połową cukru,…
Porady i Ciekawostki
Z lasu do spiżarni – 4
by marek • • 0 Comments
Czarny bez Krzew osiąga wysokość od 3 do 10 m. W warunkach naturalnych występuje powszechnie na skraju lasu, leśnych zrębach, przydrożach, rumowiskach. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Może z powodzeniem być uprawiany w każdym ogrodzie przydomowym. Rośliny rosną na terenach do 1200 m n.p.m. Występuje w Europie,…
Przetwory domowe
Tarta dzika róża.
by framboise • • 1 Comment
Ostatnio wspomniałam o tartej róży. Cóż to takiego? Już wyjaśniam i podaję, jak ją zrobić (a ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce p. Ireny Gumowskiej "Owoce dziko rosnące"). Suche i przebrane płatki róży ucierać z cukrem: garść płatków, 1 łyżka cukru. I tak aż do wyczerpania płatków z róży. Na koniec dodać albo sok z…