Konfitura z truskawek Marceliny
Konfitura z truskawek Marceliny0 out of 5 based on 0 voters.
Nie może zabraknąć również przepisu dla miłośników przetworów domowych. Przepis na znakomitą konfiturę z truskawek. Potrzebujesz: truskawek, cukru i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 kg truskawek bez szypułek
- 800 g cukru
- sok z jednej cytryny

Sposób wykonania:
-
Truskawki umyć i oderwać zielone szypułki.Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.Zasypać je cukrem i odstawić na całą noc.Następnego dnia postawić truskawki na małym ogniu i zagotować.Wówczas zestawić z ognia i odstawić ponownie na całą noc.Następnego dnia truskawki odcedzić a sok przelać do rondelka.Dodać sok z cytryny i gotować około 40 minut.Po tym czasie dorzucić truskawki i gotować kolejne 10 minut.Powstałą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Konfitury
- Opublikowano: środa, 24, czerwiec 2015 03:35
- Monia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane