Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z truskawek Marceliny

Nie może zabraknąć również przepisu dla miłośników przetworów domowych. Przepis na znakomitą konfiturę z truskawek. Potrzebujesz: truskawek, cukru i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 kg truskawek bez szypułek
  • 800 g cukru
  • sok z jednej cytryny

Sposób wykonania:

  1. Truskawki umyć i oderwać zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.
    Zasypać je cukrem i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia postawić truskawki na małym ogniu i zagotować.
    Wówczas zestawić z ognia i odstawić ponownie na całą noc.
    Następnego dnia truskawki odcedzić a sok przelać do rondelka.
    Dodać sok z cytryny i gotować około 40 minut.
    Po tym czasie dorzucić truskawki i gotować kolejne 10 minut.
    Powstałą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *