Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z dzikiej róży

Składniki:


  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 1,5 kg cukru
  • 3 szklanki wody,
  • sok z jednej cytryny

Sposób przyrządzenia:
Dojrzałe, twarde owoce dzikiej róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski. Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z połową cukru, włożyć owoce róży i gotować przez kilka minut (podczas gotowania zdejmować wytwarzającą się pianę), zdjąć z ognia i postawić na 24 godz. Następnie owoce wyjąć łyżką cedzakową, do syropu dodać pozostały cukier i sok cytryny. Całość chwilę gotować, włożyć owoce i powoli smażyć. Usmażoną konfiturę przełożyć do czystych małych słoiczków, zamknąć pokrywkami, ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Konfitury z owoców dzikiej róży używa się głównie do dekoracji deserów i ciast.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *