Keks na święta
Keks na święta0 out of 5 based on 0 voters.
I kolejny przepis na znakomity wypiek na święta. Tym razem pomysł jak upiec keks. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, fig, suszonych śliwek, maki i jajek.
Składniki:
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- 3 łyżki pokrojonych fig
- 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych
- 2 łyżki pokrojonych moreli
- 2 łyżki żurawiny
- 250 g masła
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 szkl mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć masło.Dodać do niego cukier oraz cukier waniliowy.Całość dokładnie utrzeć na gładką, jednolitą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku.Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Połączyć po czym wrzucić wszystkie bakalie.Ponownie przemieszać.Powstałe ciasto przełożyć do formy.Wstawić do piernika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę.
Liczba porcji: 9
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: czwartek, 14, grudzień 2017 18:50
- Monia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy