Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta kwaszona po gruzinsku

Składniki:

    • 1 kg kapusty
    • ¼ szklanki octu winnego
    • 2 ½ szklanki wody
    • ½ szklanki cukru
    • 10 ziaren pieprzu
    • 5 gozdzików
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry
    • 1 łyżeczka kminku
    • pieprz wg smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę drobno posiekać, wymieszać z połową soli odstawić na 30 minut i bardzo dokładnie odcisnąć z powstałego soku. W sterylnych słoikach ułożyć ciasno kapustę. Z pozostałych składników przygotować marynatę, lekko wystudzić i zalać nią kapustę w słoikach. Szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *