Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior smażony w cieście naleśnikowym

Znakomite przepisy na warzywa. dziś przepis na pysznego kalafiora smażonego w cieście naleśnikowym. Potrzebujesz: kalafiora, mleka, jajek i mąki.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • sól 
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora przełożyć do garnka.
    Zalać go osolona woda z dodatkiem cukru i delikatnie obgotować (około 5 minut).
    Po tym czasie odcedzić kalafiora i podzielić go na różyczki.
    Natomiast do miski wsypać przesianą mąkę.
    Wlać do niej wodę mineralną.
    Wbić jajka i całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
    W powstałym cieście zanurzać różyczki kalafiora.
    Wrzucać do rondelka z rozgrzanym olejem.
    Smażyć do momentu, aż ciasto się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *