Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z konfiturą zapiekane w pianie

 

Składniki:

  •  8 jabłek
  •  8 łyżeczek konfitury malinowej
  •  białka z 2jaj
  •  20 dag cukru
  •  1/3 szkl. wody
  •  kwasek cytrynowy
  •  ½ dag tłuszczu

Sposób wykonania:

  1. Umyte jabłka przekroić na połówki.
    Następnie usunąć z nich gniazda nasienne.
    W powstałe otwory nałożyć konfiturę.
    Tak przygotowane jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Następnie z cukru i wody ugotować syrop, doprawić go do smaku sokiem z cytryny.
    Natomiast białka ubić na sztywną pianę, wówczas dodać do niej syrop i całość delikatnie wymieszać.
    Powstałą pianę rozłożyć na jabłkach.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *