Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hummus Martyny

Masz dziś ochotę na pyszny hummus? Wypróbuj przepis Martyny. Do jego wykonania potrzebujesz: ciecierzycy, tahini, czosnku i oliwy z oliwek.  
 

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 200 g tahini 
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • szczypta wędzonej papryki 
 

Sposób wykonania:

  1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia wymienić wodę na świeża i ugotować.
    Gotową odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas dodać do niej pastę Tahiti, obrane ząbki czosnku oraz sok z cytryny.
    Wlać jeszcze oliwę z oliwek i całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.
    Na koniec doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.
    Oprószyć wędzoną papryką.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *