Hummus Martyny
Hummus Martyny5.00 out of 5 based on 1 voters.
Masz dziś ochotę na pyszny hummus? Wypróbuj przepis Martyny. Do jego wykonania potrzebujesz: ciecierzycy, tahini, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 200 g tahini
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta wędzonej papryki

Sposób wykonania:
-
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeża i ugotować.Gotową odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Wówczas dodać do niej pastę Tahiti, obrane ząbki czosnku oraz sok z cytryny.Wlać jeszcze oliwę z oliwek i całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.Na koniec doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.Oprószyć wędzoną papryką.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: czwartek, 08, grudzień 2016 04:49
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak