Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana karkówka Mateusza

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na potrawy z wieprzowiny to idealnie trafiłeś. Grillowana karkówka Mateusza to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: karkówkę, musztardę, ketchup i czosnek. 
 

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka siekanego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przełożyć musztardę, ketchup i olej.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek.
    Dodać jeszcze ostrą i słodką paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Przełożyć do pojemnika, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *