Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z łososia pieczony z młodymi ziemniakami

Składniki:

  • 6 porcji filetów z łososia
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula, najlepiej czerwona
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
  • posiekany koperek
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Małe młode ziemniaczki bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą lub cienko obrać. W naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia ułożyć ziemniaki, przyprawić solą i szczyptą pieprzu i piec przez 15 minut w temperaturze około 170 stopni C, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, wymieszać i piec kolejne 15 minut. Filety z łososia dokładnie umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z pomarańczy, oprószyć skórką z cytryny i ułożyć miedzy podpieczonymi ziemniakami i cebulą. Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Przed podaniem obficie posypać koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *