Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola z wędzoną kiełbasą Anny

Przepisy na fasolę warty spróbowania. Fasola z wędzoną kiełbasą. Aby ją przygotować potrzebujesz: fasoli, bulionu, wędzonej kiełbasy oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • 45 dag fasoli
  • 1 ½ l bulionu
  • 2 szkl wody
  • 45 dag wędzone kiełbasy
  • 1 szkl kaszy jęczmiennej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyzka przecieru pomidorowego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Fasolę przesypać do garnka, zalać ją wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia pozostawić ją w tej samej wodzie w której się moczyła.
    Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę.
    Tymianek posiekać i dodać do fasoli razem z czosnkiem.
    Wrzucić jeszcze listki laurowe oraz kaszę.
    Następnie kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do fasoli.
    Wlać jeszcze bulion i całość zagotować.
    Trzymać na małym ogniu do miękkości fasoli.
    Wówczas dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *