Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz i sos z kurek Patrycji

Szybkie i oryginalne przepisy na ryby. Tym razem dorsz w roli głównej. Czyli filety z dorsza podane w sosie kurkowym. Lista zakupów: filety z dorsza, kurki, cebulka i śmietanka.
 
  Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • 200 g kurek
  • 1 cebulka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Sposób wykonania:

  1. Rybę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie oprószyć ją solą oraz [pieprzem i ułożyć na patelni z rozgrzanym masłem.
    Usmażyć z obu stron na zloty kolor.
    W między czasie obraną cebulkę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek. 
    Przesmażyć po czym dodać oczyszczone kurki.
    Razem trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość śmietaną.
    Dusić na małym ogniu do miękkości kurek.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
    Powstałym sosem polać rybę tuż przed podaniem.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *