Domowy przecier pomidorowy Ireny
Domowy przecier pomidorowy Ireny0 out of 5 based on 0 voters.
Poznaj sekret przepisów na znakomite przetwory domowe. Dziś przepis na domowy przecier pomidorowy Ireny. Do jego wykonania potrzebujesz: pomidorów, odrobiny soli i cukru.
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli

Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, które wrzucić do garnka.Trzymać na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i odpruje większość płynu.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Pomidory przetrzeć przez gęste sito.Ponownie przełożyć do garnka.Dodać sól i cukier do smaku.Całość dokładnie wymieszać i nadal gotować, aż powstanie gęsty, jednolity przecier.Gotowy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: środa, 09, wrzesień 2015 03:33
- Monia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane