Poznaj sekret przepisów na znakomite przetwory domowe. Dziś przepis na domowy przecier pomidorowy Ireny. Do jego wykonania potrzebujesz: pomidorów, odrobiny soli i cukru.
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, które wrzucić do garnka.Trzymać na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i odpruje większość płynu.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Pomidory przetrzeć przez gęste sito.Ponownie przełożyć do garnka.Dodać sól i cukier do smaku.Całość dokładnie wymieszać i nadal gotować, aż powstanie gęsty, jednolity przecier.Gotowy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Liczba porcji: 6