Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dolmades-gołąbki w winogronowych liściach

-Skład:

– 50 świeżych liści winorośli
400 g ryżu
– 100 ml oleju
– 2 cebule
– 1 pęczek dymki
– 1 łyżka mięty
– 2 łyżki siekanego koperku
– 2 łyżki zielonej  pietruszki
– sok z dużej cytryny
– sól, pieprz,

Sposób wykonania:

1. Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć.
2. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10 minut , ostudzić.
3. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie "cukierków".
4. Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod przykryciem przez 90 minut.

Dziękuję administratorowi strony: http://grecja.home.pl/kuchnia/przepisy.htm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *