Dolmades-gołąbki w winogronowych liściach

193
com_content.article
(Oddano 134 głosów z średnią 4.69 z 5)
Dolmades-gołąbki w winogronowych liściach4.69 out of 5 based on 134 voters.


-Skład:

- 50 świeżych liści winorośli
- 400 g ryżu
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka mięty
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki zielonej  pietruszki
- sok z dużej cytryny
- sól, pieprz,

Sposób wykonania:

1. Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć.
2. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10 minut , ostudzić.
3. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie "cukierków".
4. Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod przykryciem przez 90 minut.

Dziękuję administratorowi strony: http://grecja.home.pl/kuchnia/przepisy.htm

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi