Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser ryżowy z bananami

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu
  • 4 banany
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szkl. mleka
  • ½ szkl. słodkiej śmietanki
  • kwaśna śmietana
  • rodzynki

Sposób wykonania:

  1. Ryż lekko obsmażyć na rozgrzanej oliwie po czym zalać go mlekiem.
    Dodać jeszcze cukier i cukier waniliowy.
    Trzymać na małym ogniu aż ryż wchłonie całe mleko.
    Wówczas zdjąć z ognia i dodać podgrzaną śmietankę.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
    W między czasie obrane i pokrojone banany obsmażyć na oliwie i dodać je do ryżu.
    Doprawić do smaku cynamonem i posypać rodzynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *