Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowe kruche ciasto z dżemem

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szkl. dżemu z agrestu
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

    Sposób wykonania:
    Mąkę razem z masłem i cukrem utrzeć ze sobą, w trakcie dodając po jednym żółtku, sok i skórkę z cytryny.
    Powstałe ciasto uformować w kulę, którą owinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wierzch posmarować dżemem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Przed podaniem można polać lukrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *