Ciasto piernikowe
Ciasto piernikowe4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 25 dag miodu
- 1 duże jajo
- 5 dag smalcu
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa piernikowa
Sposób wykonania:
Mleko z dodatkiem miodu, tłuszczu i cukru doprowadzić do wrzenia po czym odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać jajka, mąkę, sodę oraz przyprawę do pierników.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.
- Szczegóły
- Kategoria: Piernik
- Opublikowano: wtorek, 22, listopad 2011 09:32
- Krystyna Maj
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy