Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bezy kawowe

A teraz przepis dla miłośników słodkości. Bezy kawowe Marioli. Do ich wykonania potrzebujesz: jajek, cukru pudru oraz kawy rozpuszczalnej. 
 

Składniki:

  • 7 białek 
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka mielonej kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Miskę sparzyć wrzątkiem.
    Dokładnie wytrzeć do sucha po czym przełożyć do niej białka.
    Dodać szczyptę soli i razem ubijać na puszystą masę.
    Pod koniec ubijania dodać rozpuszczalną kawę oraz cukier.
    Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści.
    Wówczas z powstałej piany formować małe bezy na formie wyłożonej papierem.
    Można użyć do tego rękawa cukierniczego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i trzymać jeszcze w piekarniku około 40 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *