Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany w oliwie z ziołami

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Bakłażany umyć i pokroić na centymetrowe paski.
Następnie oprószyć je solą i odstawić na sicie aby obciekły z nadmiaru soku.
Wówczas posmarować go oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Po tym czasie przełożyć je do wyparzonych słoików, przekładając ziarnami pieprzu i ząbkami czosnku.
Zalać całość oliwą z oliwek.
Słoik szczelnie zakręcić i trochę potrząsnąć aby wszystkie składniki dokładnie się nie okryły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *