Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany nadziewane pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • ½ kg marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ szklanki oleju sojowego
  • 4 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
     


 

Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, warzywa umyć obrać i pokroić w drobne paseczki . Pieczarki umyć, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać  i zrumienić na oleju, dodać grzyby, i pokrojone w paseczki warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości , doprawić  do smaku solą i pieprzem wymieszać z jajkami. Bakłażany umyć , obrać ze skórki  przekroić wzdłuż na połówki, napełnić farszem. Masło stopić  połączyć z mąką, rozprowadzić z mlekiem , zagotować ,zmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć  w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, zalać mlecznym sosem i zapiec w nagrzanym  piekarniku w temperaturze 160 stopni C około 15-20 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *