Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z truskawkami

Składniki:
Ciasto:

  • 30 dag truskawek
  • 4 białka
  • 25 dag miękkiego masła
  • 25 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 40 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysypania formy

Dekoracja:

  • cukier puder

Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce zmiksować. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, tak aby spód i boki formy były dokładnie pokryte warstwą bułki. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na krem. Powoli wsypywać cukier, nie przerywając ucierania. Następnie dodać żółtka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy, stale mieszając. Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zmiksowane truskawki dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki, wyrównać powierzchnię i piec ok. 60 minut. Upieczoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem babkę posypać obficie cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *