Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka rodzynkowa Marty

Pyszna rodzynkowa babka nie tylko na Wielkanoc. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: rodzynek, masła, mąki pszennej i ziemniaczanej i jajek.  
 

Składniki:

  • 10 dag rodzynek
  • 20 dag masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do miękkiego masła wsypać cukier.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Gdy składniki się połączą wbić jajka.
    Ponownie wymieszać.
    Następnie wsypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną z dodatkiem proszku do pieczenia.
    Na sam koniec dodać jeszcze rodzynki, sparzone wrzątkiem.
    Ciasto przemieszać delikatnie.
    Gotowe przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.
     
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *