Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babeczki truskawkowe Ewy

Pięknie pachnące truskawami babeczki przepisu Ewy. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki, truskawek, jajka i mleka.  
 

Składniki:

  • 1 szkl truskawek
  • 225 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 60 ml oleju

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia.
    Dodać cukier i razem wymieszać.
    Do drugiej miski wlać mleko oraz olej.
    Wbić jajko i razem roztrzepać.
    Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.
    Na koniec dodać truskawki pozbawione szypułek, pokrojone na małe kawałki.
    Delikatnie przemieszać.
    Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *