Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ananasy w drożdżowym cieście

Składniki:

  • 1,5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 20 dkg maki
  • 20 dkg ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka ananasa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i jedną łyżkę mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, z białek ubić sztywną pianę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Ananasy osączyć. Każdy krążek obtoczyć w cieście. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz z papierowym ręcznikiem żeby obciekły z tłuszczu. Następnie ułożyć na długim półmisku i posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *