Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

3 Mazurki od Julki

Ciasto w przepisach jest wszędzie jest takie samo, będzie się zmieniać tylko nadzienie


Ciasto:
• 150 g margaryny
• 1,2 szklanki mąki
• 0,5 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• aromat waniliowy
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

 

 

Wszystkie składniki ciasta zmieszać i ugnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 30 minut by ciasto stwardniało. Rozwałkować ciasto na ok 1/2 cm grubości, wycinać szklanką kółka i wkładać do nasmarowanych blaszek do babeczek. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Mazurek Kajmakowo – bakaliowy
Ciasto jak u góry
Nadzienie:
• 2 szklanki mleka
• 100 g margaryny
• 2 szklanki cukru
• 2 cukry waniliowe
• bakalie

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotować na małym ogniu aż zgęstnieje i zmieni kolor na lekko brązowy (kolor krówki). Wtedy dodać tłuszcz i bakalie i gotować jeszcze ok 5 min. Gorącą jeszcze masę wylewać na upieczone babeczki. ustroić bakaliami.

Mazurek Kokosowy
Ciasto jak u góry
Nadzienie:
• 4 białka
• 1 szklanka cukru
• 1 paczka wiórek kokosowych

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i gdy piana będzie gotowa dodać wiórki kokosowe. Masę nakładać na częściowo upieczone babeczki tak po ok 15 minutach pieczenia i piec jeszcze 10 minut.

Mazurek makowy
Nadzienie:
• zmielony mak
• orzechy włoskie
• rodzynki
• 2 białka
• szklanka cukru
• aromat migdałowy

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać zmielony mak, bakalie i aromat. Nakładać na częściowo upieczone babeczki i piec jeszcze ok 10 minut.

Przepisy zostały nadesłany na „Ekspresowy Konkurs Bakaliowy” przez Julię Wasilewską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *