Dla 4 osób – Czas przygotowania 60 minut
• 1 marchewka
• 1 seler
• ½ pora
• ½ selera
• 1 cebula
• 500 g porcji rosołowej najlepiej wieprzowej
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 4 ziarenka czarnego pieprzu
• 2 listki laurowe
• 200 g białej kiełbasy
• 300 g ziemniaków
• 20 g grzybów suszonych
• 2 torebki Żurku z wędzonką KNORR
• 100 ml śmietany
• 1 łyżka majeranku
• 2 ząbki czosnku
• 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania: {hidetags}
Obierz warzywa, umyj i przełóż do dużego garnka razem z porcją rosołową. Wlej 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin. Przecedź wywar i odstaw.
Pokrój marchewkę z wywaru w kostkę, połącz ją z wywarem, dodaj białą kiełbasę i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kiełbasę, przestudź i pokrój ją w plastry.
Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również drobno pokrojone grzyby i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Wlej do zupy Żurek z wędzonką KNORR wymieszany dokładnie ze śmietaną i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Dopraw zupę majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
Podawaj z jajkiem na twardo i plastrami kiełbasy.